HKBC - Holland Kadett-B Club

De Holland Kadett-B Club (HKBC) is een vereniging die als doel heeft de Kadett-B en Olympia-A modellen van Opel niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

De HKBC is ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer H.20107991

Geschiedenis van de Opel Kadett-B en Olympia-A

Geschiedenis van de Opel Kadett-B en Olympia-A (Ralph van Kleef)

Begin jaren 60 had Opel de Kadett-A op de markt gezet als tegenhanger van de Volkswagen Kever. Deze auto was meteen een succes. In drie jaar tijd - van 1962 tot en met 1965 - verkocht Opel bijna 650.000 stuk van dit eerste type Kadett, en dat was een record.

Opel Kadett-A sedan 2-deurs

Foto 1: Opel Kadett-A sedan 2-deurs

Opel Kadett-A coupe

Foto 2: Opel Kadett-A coupe

Opel had de smaak dan ook goed te pakken en besloot al in 1965 met een opvolger voor deze Kadett te komen. Het werd de Kadett-B, die op de autotentoonstelling van Frankfurt in september dat jaar onthuld werd. De auto was qua uiterlijk een stuk moderner dan zijn voorganger en nam volledig afscheid van het tijdperk van chroom en vinnen, waarvan op de Kadett-A nog wel wat was terug te vinden. Hij was bovendien naar alle kanten gegroeid, wat vooral de binnenruimte ten goede kwam. Tel daarbij op dat hij nu ook met vier deuren leverbaar was en het succes kon niet uitblijven.

In 1969 kostte een Kadett 6.999 gulden en dat was een slordige duizend gulden meer dan wat een Kever kostte, maar de compacte Opel bood meer en was veel moderner. Onder de motorkap vond je viercilinders die qua inhoud varieerden van 1.078 tot en met 1.897 cc (45-90 pk). Die laatste haalde een top van 160 km/h.

De Kadett-B werd een nog groter succes dan de Kadett-A, al bleef de kadett-B ook veel langer in productie. Tussen 1965 en 1973 werden er 2.191.691 gebouwd. En dan hebben we de Car-A-Van (de stationwagon) en de Coupe nog niet eens meegerekend (goed voor 418.959 en 103.633 stuks).

Om het gat te dichten tussen de kleine Kadett en de grote Rekord, werd de Olympia-A geintroduceerd. Dit was een zeer luxe uitgevoerde Kadett fastback of coupe met een aangepaste gril en koplampen, voorzien van SR motor met dubbele carburateurs, zoals hij ook in de Kadett-B ralley zat gemonteerd.

Later werd de Kadett-B opgevolgd door de Kadett-C, en bleef hiermee ongekend populair. De Olympia-A werd opgevolgd door de Ascona-A.

Opel Kadett-B sedan 2-deurs

Foto 3: Opel Kadett-B sedan 2-deurs

Kadett-B kiemen coupe

Foto 4: Opel Kadett-B kiemen coupe

Opel Kadett-B fastback 2-deurs

Foto 5: Opel Kadett-B fastback 2-deurs

Opel Kadett-B sedan 4-deurs

Foto 6: Opel Kadett-B sedan 4-deurs

Opel Kadett-B rallye coupe

Foto 7: Opel Kadett-B rallye coupe

Opel Kadett-B rallye kiemen coupe

Foto 8: Opel Kadett-B rallye kiemen coupe

Opel Kadett-B rallye kiemen coupe

Foto 9: Opel Kadett-B rallye kiemen coupe

Opel Kadett-B Car-A-Van 2 deurs

Foto 10: Opel Kadett-B Car-A-Van 2 deurs

Opel Olympia-A Fastback 2 deurs

Foto 11: Opel Olympia-A Fastback 2 deurs