HKBC - Holland Kadett-B Club

De Holland Kadett-B Club (HKBC) is een vereniging die als doel heeft de Kadett-B en Olympia-A modellen van Opel niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

De HKBC is ingeschreven bij de K.v.K. onder nummer H.20107991

Kadett in sloophout

Kadett in sloophout (Diederick Kraaijeveld)

Meestal zijn het exotische auto-modellen die kunstenaar Diederick Kraaijeveld van sloophout maakt. Vaak zijn het opdrachten: de Spyker van Victor Muller, de appelgroene race Porsche van een oud-bankier of een klassieke Ferrari voor een sjeik in Dubai...

Elk project begint bij: Oud hout!

Foto 1: Elk project begint bij: Oud hout!

Kraaijeveld 'bouwt' fotorealistische mozaieken van sloophout. Sloophout in allerlei kleuren die hij vindt in afvalcontainers, in slooppanden, op de vuilnsibelt of langs (verre) kusten. Hij zaagt alleen, gebruikt geen druppel verf. Hij begon een aantal jaren met zijn eigen favoriete auto, een Mustang 1966, en maakt nu - naast de eerdergenoemde exotische bolides, ook portretten en gebruiksvoorwerpen van oud hout. Ikonen', noemt de kunstenaar zijn onderwerpen. Het is zijn doel begerenswaardige dingen te maken van materiaal dat anderen achteloos hebben weggegooid.

De eerste stukjes sloophout liggen op de plaat(s)

Foto 2: De eerste stukjes sloophout liggen op de plaat(s)

De Kadett uit 1969 is natuurlijk ook zo'n ikoon. Geen exotische bolide als de Spyker of de Ferrari, maar toch. Een donkergele moest het worden van de opdrachtgever, een zakenman die hem ruim veertig jaar geleden als eerste auto had gehad. Nostalgie. Jeugdherinneringen, vastgelegd in oud hout.

Elk detail is van een appart stukje sloophout gemaakt

Foto 3: Elk detail is van een apart stukje sloophout gemaakt

Probleem was, dat de opdrachtgever geen foto's meer van zijn eerste wagentje had. En de kleur? Daar was hij niet zo heel zeker van. In de enorme oplslagplaats van Kraaijeveld, waar hij een deel van zijn voorraad gekleurd sloophout - op kleur gesorteerd - bewaart, kwamen de kunstenaar en de opdrachtgever er wel uit: het kunstwerk zou voor een deel worden opgebouwd uit de lichtgele lambrizering van een 17e eeuws tolhuisje uit Loenen aan de Vecht.

Twee Schoenen en een herkenbaar front van een B-Kadett

Foto 4: Twee Schoenen en een herkenbaar front van een B-Kadett

Omdat Kraaijeveld met foto's als referentie werkt, moet de kunstenaar op zoek naar een model uit 1969.... Een Kadett-rijder die hij op straat aanspreekt (de man bezit er een uit 1972) raadt aan naar de site van de Kadett B Club te surfen. Goed plan! Kraaijeveld meldt zich aan en doet een oproep via het forum.

Ook de kont krijgt steeds meer vorm

Foto 5: Ook de kont krijgt steeds meer vorm

Meteen al de volgende dag is er contact met Ralph van Kleef. Na wat uitleg komt hij met foto's die de perfecte basis vormen voor het kunstwerk. Heel erg fijn vindt Kraaijeveld deze hulp van de Kadett-experts!

Hout van diverse dikten zorgen voor diepte in het kunstwerk

Foto 6: Hout van diverse dikten zorgen voor diepte in het kunstwerk

Kraaijeveld doet vaak een aantal projecten tegelijk. Als hij doorwerkt, kan hij een paar kunstwerken per maand voltooien. Kraaijeveld werkt in de sorteerhal van het vroegere hoofdpostkantoor in Hilversum. Dat pand kwam leeg te staan, en met een aantal andere kunstenaars werkt hij hier iedere dag. Moet ook wel, want zo'n vier jaar geleden zegde hij zijn baan als verslaggever bij RTL4 (Nieuws/EditieNL) op om full time kunstenaar te worden.

De Kadett krijgt steeds meer vorm

Foto 7: De Kadett krijgt steeds meer vorm

Een half jaar nadat hij de opdracht heeft gekregen, vindt de onthulling van de gele Kadett (130 cm breed) plaats. De opdrachtgever is geraakt door wat hij ziet....het werk heeft inmiddels een ereplek gekregen in zijn tweede huis in Spanje. Het doet hem aan Holland denken.......

Ook de laatste wielen zitten op hun plek

Foto 8: Ook de laatste wielen zitten op hun plek

En dit is het resultaat van vele uren zagen, passen en meten

Foto 9: En dit is het resultaat van vele uren zagen, passen en meten

Detail van de nummerplaat

Foto 10: Detail van de nummerplaat

Detail van een wiel en voorscherm

Foto 11: Detail van een wiel en voorscherm

Je krijgt de neiging het klapraampje open te zetten

Foto 12: Je krijgt de neiging het klapraampje open te zetten

Detail van een komplamp, bumper en gril

Foto 13: Detail van een komplamp, bumper en grill

Kraaijeveld exposeert vooral in het buitenland, waar zijn werk wordt getoond in galeries in Londen, Hamburg en Dubai. Zijn eerstkomende solo-expositie opent op 7 september in Dubai. Zijn werk is in Nederland te zien tijdens de Pinksterdagen: het atelier van Kraaijeveld is dan geopend tijdens de Open Atelierdagen. Voor meer info: www.madeinhilversum.nl

Zelfportret van Diederick Kraaijeveld

Foto 14: Zelfportret van Diederick Kraaijeveld

Meer informatie over het werk van Diederick Kraaijeveld is te vinden op zijn site: www.oudhout.nl
Kraaijeveld is ook te vinden op facebook

© 2011 Geschreven door Diederick Kraaijeveld voor de Holland Kadett-B Club